waterschildpad

Opvang voor land- en waterschildpadden

De officieel erkende schildpaddenopvang van Faunawatch vangt gevonden en afgestane land- en waterschildpadden op. De schildpaddenopvang wordt volledig gerund door vrijwilligers en is 100% afhankelijk van donaties. Aangezien veel schildpadden erg ziek zijn bij aankomst ten gevolge van slechte voeding en/of huisvesting, is onze prioriteit om de gezondheid van de schildpadden zo optimaal mogelijk te krijgen. Alle schildpadden ondergaan daarom bij aankomst een klinisch en parasitair onderzoek en worden gechipt, zodat medische gegevens over de lange termijn opgevolgd kunnen worden. In het geval van landschildpadden wordt tevens een PCR test gedaan om te testen op de aanwezigheid van herpes (virus) en mycoplasma (bacterie). Omwille van de noodzakelijke individuele zorg en om de besmettingsdruk laag te houden, wordt het maximum aantal dieren in de opvang beperkt tot 150. Afhankelijk van de gezondheidsstatus van de dieren, hun geschiedenis en de wetgeving voor de betreffende soort, wordt gekeken of een nieuw permanent thuis voor de dieren gevonden kan worden. Op deze manier kunnen in de opvang weer nieuwe dieren opgevangen worden.

Strategie

Aangezien veel schildpadden zorgen voor een hogere infectiedruk en dit in de binnenopvang eerder leidt tot ziekte, wordt getracht om het aantal dieren gedurende de winter te beperken. Een wachtlijst wordt bijgehouden met dieren die aangemeld worden voor opvang (zie formulier). Een groot aantal dieren wordt vervolgens in het voorjaar aangenomen en doorloopt de quarantaine periode. Gezonde dieren worden vervolgens gedurende het voorjaar en de zomer herplaatst, zodat het aantal dieren voor de winter beperkter is. Gedurende het jaar wordt wel nog een gelimiteerd aantal dieren aangenomen. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk dieren helpen, terwijl we de gezondheid en het welzijn van de opgevangen dieren maximaliseren.

De opvang

Na een quarantaineperiode komen de land- en waterschildpadden terecht in kleine groepjes in landverblijven of verblijfsvijvers/vijverbakken. Deze groepjes worden samengesteld op basis van soort, geslacht, ziektegeschiedenis en gedrag. Gedurende de zomer worden de dieren buiten gehuisvest, wat optimaal is qua ruimte, een lagere infectiedruk en belangrijk is voor de gezondheid (toegang tot Uvb straling van de zon). Gedurende de winter worden de schildpadden binnen gehuisvest. De landschildpadden gaan in winterrust (met uitzondering van tropische soorten) en de waterschildpadden komen in vijverbakken. Lees hier meer over de huisvesting.

Achtergrond

Zeer veel schildpadden leven in slechte omstandigheden door een gebrek aan kennis bij de eigenaren. Tevens worden schildpadden vaak heel oud, waardoor ze hun baasje soms overleven. Met name de lettersierschildpadden ervaren extreem veel welzijnsproblemen door slechte huisvesting en dumping. Naar schatting zijn zo’n 200.000 van deze schildpadden in de Nederlandse natuur gedumpt. Deze sterven daar vaak na lange tijd door honger en vormen een bedreiging voor de lokale flora en fauna. Deze soort heeft 3 bekende ondersoorten, namelijk de roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpad. Andere soorten die vaak aan de opvang aangeboden worden, zijn Florida roodbuikschildpadden, zaagrugschildpadden, muskusschildpadden, Chinese driekielschildpadden, Chinese streepschildpadden, Griekse landschildpadden, vierteenlandschildpadden en hiërogliefensierschildpadden. Daarnaast heeft de schildpadden af en toe ook Moorse landschildpadden, sierschildpadden Europese moerasschildpadden en kolenbrander schildpadden.

Project partners

Help mee!

donation

Word virtueel pleegouder voor maar €5,- per maand

adoption

Meld een gevonden schildpad of sta een schildpad af

volunteering

Sommige soorten schildpadden zoeken een nieuw thuis, kun jij ze een goed thuis bieden?