-
Help de vleermuizen, egels en roofvogels
Ondanks dat we ze niet vaak zien, heeft Nederland veel prachtige diersoorten. Helaas gaat het slecht met veel van deze soorten door drukke wegen, kleine leefgebieden, lichtvervuiling, pesticiden, enz. Ze spelen echter allemaal een belangrijke rol in ons ecosysteem. Zo eten vleermuizen bijvoorbeeld wel 300 muggen en andere kleine insecten per nacht en zijn egels…
-
Afrikaanse Goudkat Onderzoek Oeganda
Het in kaart brengen van de biodiversiteit is erg belangrijk. Het helpt om soorten te monitoren en beter te beschermen. Gedurende ons onderzoek in Mpanga Central Forest Reserve, Oeganda ontdekten we zo de Afrikaanse Goudkat. Deze soort was nog nooit waargenomen in Centraal Oeganda, een regio 1,5x zo groot als Nederland. De dichtstbijzijnde populatie van…
-
Nationale en internationale educatieprojecten
We hebben 16 lesprogramma’s ontwikkeld binnen 4 onderwerpen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten binnen het onderwijs: Dieren(welzijn): Afrikaanse olifanten, westelijke chimpansees, komodovaranen, orang oetans, bijen, Sumatraanse tijgers en pangolins Klimaat: klimaat algemeen, klimaat bedreigingen en oplossingen en praktijkles aanpak afval Hygiëne: hygiëne algemeen, handen wassen en tanden poetsen Voeding: groenten, fruit en kruiden.…
-
Bomen planten voor meer biodiversiteit
Probleem De biodiversiteit in Nederland is beperkt. Stukjes natuur zijn vaak hele kleine oppervlaktes en meestal onderbroken door industrie, landbouw, bebouwing, waterwegen en autowegen. In Europa sterven jaarlijks 29 miljoen (!!!) zoogdieren in het verkeer. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om o.a. 300.000 egels per jaar. Oplossing Uit onderzoeken komt duidelijk naar voren dat de…
-
Biodiversiteit en voorkomen mens-tijger conflicten in Indonesië
In Indonesië vind je 17% van de wereldwijde biodiversiteit. Er komen zeer veel unieke diersoorten voor zoals de Javaanse en Sumatraanse neushoorn, orang oetan, komodo varaan en nog veel meer. Veel van deze diersoorten zijn met uitsterven bedreigd. Om een goed plan op te kunnen stellen voor de bescherming van deze soorten is veel onderzoek…
-
Opvang voor land- en waterschildpadden
Probleem Zeer veel schildpadden leven in slechte omstandigheden door een gebrek aan kennis bij de eigenaren. Tevens worden schildpadden vaak heel oud, waardoor ze hun baasje soms overleven. Met name de lettersierschildpadden ervaren extreem veel welzijnsproblemen door slechte huisvesting en dumping. Naar schatting zijn zo’n 200.000 van deze schildpadden in de Nederlandse natuur gedumpt. Deze…
-
Artificiële intelligentie voor wildlife conservation
Het aantal met uitsterven bedreigde diersoorten neemt ieder jaar toe. Er is dan ook snel actie nodig om populaties in kaart te brengen, beschermingsplannen op te stellen, illegale activateiten aan banden te leggen, enz. Artificiële intelligentie kan ons hierbij helpen. Een team van vrijwilligers werkt aan verschillende modellen die de activiteiten van Faunawatch gaan ondersteunen. Zo…
-
Imkerproject in Oeganda
Dat het slecht gaat met de bijen in Nederland weet inmiddels iedereen, maar ook in andere werelddelen gaat het slecht met de bijen. Sinds 2015 dalen de bijenpopulaties in Afrika enorm. Dit komt mede doordat pesticiden die verboden zijn in Europa gedumpt worden in Afrika. Daarnaast wordt vaak honing geoogst door een bijenvolk uit te…
-
Wildonderzoek Zuid-Nederland
Probleem Er leven veel interessante diersoorten in Nederland, maar we weten verassend weinig van ze. De das was enkele decennia geleden bijna uitgestorven. Ook komen enkele diersoorten terug naar Nederland, zoals de wilde kat, wolf en misschien zelfs de lynx. Oplossing Om soorten te kunnen beschermen is het belangrijk om de populaties te monitoren. Dit…
-
Imkerproject in Ghana
We hebben 66 studenten en 25 docenten opgeleid om imker te worden in Ghana. We hebben ook beschermende kleding, materialen en bijenkasten gekocht. Bijna elke dag hebben we contact met de scholen in Ghana over de voortgang van ons imkerproject. Bericht uit Ghana Na het winnen van het groen lintje in 2017 ontvingen we de…
-
Bescherm de blauwe haai
De illegale visserij is een groot probleem. De vissen zijn zeer belangrijk voor de oceanen en de oceanen spelen een zeer belangrijke rol in het tegengaan van de klimaatveranderingen. De oceanen zijn namelijk verantwoordelijk voor 80% van de zuurstofproductie en slaan zeer veel CO2 op. Om dit te kunnen doen, is een gezonde vissenpopulatie belangrijk.…
-
Vogelenmarkt Antwerpen
Update Per 1 januari 2026 is de verkoop van dieren op markten verboden in Vlaanderen. N.a.v. de onderzoeken van Faunawatch zijn regelmatig kamervragen gesteld over het welzijn van dieren op de vogelenmarkten in België. Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, heeft in deze debatten aangegeven dat de vogelenmarkten inderdaad niet meer van deze tijd zijn. Dit…