poezen steriliseren

Poezen verplicht steriliseren in Nederland is een must!


In België is het sinds 1 april verplicht om poezen te steriliseren. De regering wil zo het aantal zwerf- en asielpoezen verkleinen. We vroegen de mensen die ons volgen op Facebook wat zij hiervan vinden. En moet die regel ook in Nederland gelden?

In totaal leverde de stelling 59 reacties en 145 likes op. Eigenlijk vindt iedereen het een goed plan. Sommigen antwoorden kort en krachtig. “Ja”, zegt Liesbeth Laros. “Zeker weten”, schrijven Jose Penders en Els Karsdorp. “Helemaal mee eens!”, roepen Michelle Koerts en Ineke Peters-Hendriks.

Zielig

Veel mensen vinden het vooral plan goed voor de dieren. ”Zo zielig die beestjes die elk jaar een paar nestjes krijgen….”, reageert een volger met de naam John Jolanda. “Voor die dieren het beste, de asiels zijn overvol ook, zo erg!!!”, schrijft Ineke Lucas. Volgens Anja Verloop hebben de poezen uit het asiel ook meer kans als deze maatregel wordt ingevoerd. Annemiek Diks-van Der Pool beaamt dat: “Wil je ooit een nieuw katje, dan kan dat altijd bij het asiel gehaald worden!”

Andere landen

Als het aan Desiree Kliebisch ligt, wordt de regel ook in andere landen ingevoerd. Ook invoeren juist in andere landen, bijvoorbeeld Spanje!” Kathleen Tolliers is het met haar eens: “Het zou overal verplicht moeten worden!!!”

Goed voorbeeld

Iemand die zelf al het goede voorbeeld geeft is Kim Van Huisstede. Ze vindt dat alle poezenbaasjes verplicht hun dier moeten laten steriliseren. “Hier te laat met onze poes voor sterilisatie en dus drachtig geweest van 3 kitten. Maar omdat wij te laat waren (was krols toen we weekend weg waren) hebben wij besloten de verantwoording te nemen en ze allemaal te houden en te ‘laten helpen’.”

Fokken

Lianne Doms vindt het logisch dat voor het fokken van poezen een vergunning kan worden aangevraagd. “Mijn katten zijn allemaal geholpen, kater of poes. Zou standaard moeten mits je inderdaad wilt fokken, met vergunning. Prijzen mogen wel wat naar beneden bijgesteld worden!”

Honden

Helga Daalmans is de enige die nog een stapje verder gaat. Ze stelt voor deze maatregel ook in te voeren voor honden.

Oneens

Er is één persoon die het niet met de stelling eens is. Lieke Fraikin zegt eerlijk dat ze verplichten niet nodig vindt. Poezeneigenaren moeten advies krijgen. “Om poezen en katers te laten steriliseren of een poes aan de kattenpil te zetten.”