papegaaien

Papegaaien horen in de natuur


Ze zijn mooi, intelligent en kunnen gezellig kletsen. Maar zijn papegaaien wel geschikt als huisdier? We vroegen het aan onze Facebook-volgers. Bijna iedereen vindt dat de vogel in zijn natuurlijke omgeving moet leven.

“Ze horen niet in kooien, maar in de natuur”, reageert Annie Kleefstra. Ook Gerda Bouma zegt dat papegaaien lekker in de vrije natuur horen te vliegen. Eline Starmans haalt aan dat deze vogelsoort heel oud kan worden. “Veel mensen kunnen of willen niet zo lang voor een dier zorgen. Op een gegeven moment worden ze dan toch verwaarloosd. Dus nee, niet geschikt als huisdier.” Mandy De Ronde-Willems is het volledig met haar eens.

Gelukkig

Harry van Ruiten is de enige die stelt dat er maar één criterium is: is het dier gelukkig? Maar Els van Wanrooij deelt die mening niet. “Levende wezens horen nooit in kooien of gevangenschap!” Ook Marloes Duyker vindt dat dit soort vogels in hun vrijheid worden belemmerd. “Ik heb sowieso veel moeite met gehouden vogels die nooit hun vleugels uit kunnen slaan… Bij Intratuin liggen ze aan de ketting – leuk voor de kinderen…”

Adopt don’t shop

Ingrid Stevens noemt een papgeaai in een kooi dierenmishandeling. “Het zijn dieren die in het wild in grote groepen leven. Hier zitten ze vaak alleen bij iemand en dat vind ik dierenmishandeling.” Ook Lisette Zomerdijk zegt dat papegaaien in hun natuurlijke omgeving horen te leven. Ze roept op om dieren in huis te nemen die in verschillende opvangcentra op een baasje wachten. “Dieren zijn niet van ‘ons’ om te gebruiken/misbruiken op welke manier dan ook. Adopt don’t shop; en anders geen huisdier.”

Oudje

Wie toch per se een papegaai wil, kan een oude vogel wellicht een goede oude dag bezorgen. Dat adviseert Ilona Plemper. “Er zitten er nog zooooveeeeeel bij vogelopvangcentra! Neem dan een oudje, maar nieuwe vogels die in ’t wild gevangen zijn moet je gewoon NIET kopen!”