lieveheerbeestjes

Hoe schoon is jouw auto voorruit?


Denk eens aan de laatste keer dat je in je auto of bij iemand in de auto hebt gereden. Het moment dat je op je bestemming was en uitstapte. Heb je op dat moment wel eens naar de voorruit gekeken? Viel het je misschien op dat deze nog net zo schoon was als voorheen of in ieder geval bijna net zo schoon? Mijn moeder merkte dat laatst op, dat er bijna geen insecten meer op de voorruit zitten na een stuk rijden. Ook als we over de snelweg reden. Sinds ze dat genoemd heeft is dat wel in mijn hoofd blijven rondspoken. Want ja, een paar jaren geleden was de voorruit gewoon vies van de insecten die erop waren gekomen tijdens het rijden, en nu zie je ze eigenlijk niet of amper zitten.

Misschien denk je nu: ‘Wat maakt dat nou uit, hoef ik de auto toch lekker minder vaak schoon te maken?’ Zeker waar. Voor het schoonmaakwerk is het juist voordelig, maar voor de natuur niet.

Belang van insecten

Insecten zorgen voor veel dingen waar wij allemaal belang bij hebben. Als eerste zijn het de opruimers van de kadavers en rottende planten in de natuur. Daarnaast zijn het ook degenen die onze planten bestuiven. Ook zijn ze een voedselbron voor veel vogels, zoogdieren en reptielen. Dit alleen al zorgt ervoor dat insecten van groot belang zijn voor het in stand houden van ons ecosysteem en dus onze aarde! Maar behalve dat gebruikt de mens ook veel van deze insecten, sommige bevatten namelijk chemische stoffen die gebruikt worden voor medicijnen. We gebruiken ze voor onze kleurstoffen, zijde en bijenwas en we consumeren hun honing bijvoorbeeld. Het is zelf een voedselbron vol eiwitten in sommige landen wat in Nederland ook steeds meer opkomt!

Het probleem

Ondanks dat deze diertjes dus hartstikke belangrijk zijn voor meerdere redenen daalt de insectenpopulatie drastisch. Dit is door verschillende wetenschappers en verschillende studies aangetoond. In zowel Nederland als andere landen over de hele wereld. In totaal daalt het aantal insectensoorten ook drastisch, wel met 2,5 procent per jaar. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten.

Oorzaken

Er zijn meerdere redenen voor deze daling. Ten eerste wordt er in de landbouw heel veel gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen voor de gewassen tegen vraat van insecten. Dit heeft dus ook gevolg voor de insecten buiten de landbouw. Gelukkig is de overheid al bezig met een passende oplossing te vinden voor dit probleem. Daarnaast is de versnippering van natuurlijke leefgebieden een grote boosdoener. Omdat we overal wegen bouwen en nieuwe panden neer zetten krijgen de diertjes steeds minder ruimte om te leven. Als laatste is het gebruik maken van bestrijdingsmiddelen en steeds minder groen in de tuin van de burger ook een oorzaak. 

Oplossingen

Je kan meerdere dingen doen om de wereld wat insect vriendelijker te maken. Zelfs in je eigen tuin. Tuinman Jan Graafland zei daarover het volgende: ‘De natuur is zo’n complex geheel, daar kun je toch geen orde in scheppen. Laat de natuur daarom zijn gang gaan en houd op met bestrijden. Doe je iets tegen de luizen, haal je het voer voor lieveheersbeestjes weg. En als je binnen mieren bestrijdt, dood je niet alleen de mieren buiten én die van de buurman maar ook alle bijen in de buurt. Zo klein en kwetsbaar zijn insecten. Beter is om met de natuur mee te bewegen en insecten de ruimte te geven.’

Ook heb je enige invloed op de gemeente waar je in woont, zie jij potentie in wat plekjes in je gemeente om wat meer te verwilderen zodat er insecten kunnen gaan wonen? Je kan een brief of email sturen naar je gemeente met je opmerking/vraag zodat ook de gemeente misschien wel wat doet aan meer groen! In sommigen gemeenten doen ze al iets hieraan, bij sommige kun je als buurtbewoners samen een groenstrook of grasveld ‘adopteren’. Soms hebben gemeenten daar zelfs een potje voor.

Daarbij kun je lid worden van organisaties die opkomen voor insecten. Bijvoorbeeld De Vlinderstichting en Natuurmonumenten.

Voor meer informatie:
Je tuin insectvriendelijker – Natuurmonumenten https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wat-kan-jij-doen-voor-insecten

Waarom insecten zo belangrijk zijn – NOS https://nos.nl/video/2231777-waarom-we-insecten-zo-hard-nodig-hebben.html

Informatie daling insecten – Vlinderstichting https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/afname-insecten-desastreus-voor-natuur

Informatie daling insecten – Natuurmonumenten https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ook-nederland-dramatische-afname-van-insecten