Schildpadden zonnen in schildpaddenopvang Faunawatch

Enorme toestroom van schildpadden


Op 2 oktober wordt in Maastricht de schildpaddenopvang van Faunawatch geopend. Nog vóór de opening zijn al 53 schildpadden aangemeld. Een deel van deze schildpadden zit reeds in de opvang. Deze enorme toestroom van schildpadden laat zien hoe groot het probleem is! De schildpaddenopvang is de grootste opvanglocatie van Midden- en Zuid-Nederland.

Faunawatch gaat de invasieve schildpaddensoort van Nederland opvangen. De ondersoorten zijn de bekende roodwang-, geelwang-, en geelbuikschildpadden. Een invasieve soort heeft zich gevestigd buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied en kan door zijn aanwezigheid voor problemen zorgen. Naar verwachting zijn ruim 200.000 van deze schildpadden in Nederland gedumpt. Deze kunnen een bedreiging vormen voor de lokale flora en fauna en sterven langzaam door een tekort aan voedsel in combinatie met ongeschikte leefomstandigheden.   

Faunawatch verwacht dat dit jaar nog veel meer schildpadden in de opvang terecht zullen komen en dat de aantallen de komende jaren zullen blijven groeien. Sinds 2016 is er een verbod op het fokken en verhandelen van deze schildpadden. Alle eigenaren die hun schildpadden dus niet meer willen houden, mogen deze alleen nog naar een opvang brengen. Aangezien er nauwelijks opvanglocaties zijn en het aantal in Nederland aanwezige schildpadden zeer groot is, is de toestroom van schildpadden enorm. Ondanks het verbod heeft Faunawatch toch nog meldingen gekregen over zeer jonge schildpadden die nog na ingang van deze wet in Nederland zijn gefokt.

Luchtfoto schildpaddenopvang Faunawatch
Luchtfoto van een deel van de verblijfsvijvers van de schildpaddenopvang van Faunawatch

De opvang van Faunawatch bestaat uit 6 verblijfsvijvers met 150.000 liter water, waarin de schildpadden de rest van hun leven kunnen verblijven. Daarnaast zijn er 5 observatievijvers voor nieuwe schildpadden en 20 quarantainebakken.  Alle schildpadden ondergaan een klinisch en parasitair onderzoek en worden gechipt.

Op 2 oktober wordt om 14.00 uur de schildpaddenopvang van Faunawatch geopend. De schildpaddenopvang is gelegen aan Vijverdalseweg 1, Maastricht op het terrein van Mondriaan. Cliënten van Mondriaan kunnen op deze manier ook assisteren bij de verzorging van de schildpadden. Lees hier meer over de opening.