world giraffe day

Belang van Wereld Giraffe Dag


Feiten over giraffen

Giraffen staan bekend als de langste dieren ter wereld. Ze leven in de savannes van Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, waar ze rondzwerven in de vlakten en tussen de bomen en bossen. Hun lange nek gebruiken ze om bladeren van hoge boomtoppen te kunnen bereiken. Het zijn sociale dieren die in grote kuddes rondtrekken. Giraffen kunnen dagenlang zonder water te drinken: ze blijven gehydrateerd door het vocht in de bladeren die ze eten. Ze hebben ook hoorns op hun kop, die tot ongeveer 13 cm kunnen groeien. Deze dienen om hun kop te beschermen voor het geval ze in een gevecht terechtkomen. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (International Union for Conservation of Nature, afgekort IUCN) erkent momenteel slechts 1 soort giraffen, met daarin 9 subsoorten.

De teloorgang van de giraffe

Jammer genoeg zijn giraffen met uitsterven bedreigd. De voornaamste reden hiervoor is de vernietiging van hun natuurlijke habitat, door houtkap, landbouw en de toenemende bevolking. Daarnaast heeft ook de illegale jacht een negatieve invloed op het aantal giraffen in het wild. Ze worden vaak gestroopt om te dienen als ‘bushmeat’ voor consumptie of als jachttroffee. Het IUCN wilt hun toestand onder de aandacht brengen door zeven van de negen subsoorten te evalueren. Op dit moment worden drie subsoorten geklasseerd als ‘ernstig bedreigd’ of ‘bedreigd’. De andere subsoorten variëren van ‘kwetsbaar’ tot ‘bijna bedreigd’.

Conclusie

Het staat vast dat giraffen met uitsterven bedreigd zijn, indien de bovenstaande trends verder aanhouden. Er zijn echter acties die we kunnen ondernemen om dit te voorkomen. Ten eerste kunnen we mensen informeren over hoe belangrijk het is om giraffen te beschermen. We moeten ook duurzame landbouw in de buurt van hun habitats aanmoedigen en stroperij stoppen! Wereld Giraffendag vindt elk jaar plaats op 21 juni, de langste dag van het jaar. Het is het ideale moment om deze fantastische dieren onder de aandacht te brengen en mensen te sensibiliseren over de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden in het wild.