Als sardientjes in een blik


Alleen zijn het geen sardientjes maar leeuwen, zitten ze niet letterlijk in een blik maar in een omheind gebied. Ook wel Canned Hunting genoemd. Deze term staat voor het jagen op leeuwen in een afgesloten gebied. Wat betekent dat de leeuwen geen kans hebben om te ontsnappen, hierdoor is de kans van slagen door de jager zeer groot. De leeuwen die hiervoor worden gebruikt worden speciaal hiervoor gefokt.

Blood lions – Bred for the bullet

In Zuid-Afrika is hierover de uitgebreide film, Blood Lions – Bred for the bullet, gemaakt. De film laat de verschillende standpunten van mensen zien. Ook laat de film een reguliere jager zien die naar Zuid-Afrika gaat om te kijken hoe Canned Hunting gaat en doet hij alsof hij geïnteresseerd is in het meedoen hieraan. Deze film is heel informatief en bevat eigenlijk bijna alle informatie van dit stuk. Het is zeker niet een gezellige film maar het is het, naar mijn mening, wel waard om het te kijken.

De feiten op een rijtje

Je kan vooraf een specifieke leeuw of leeuwin uitzoeken, zo heb je precies degene die jij mooi vindt. Ook betaal je voorafgaand.

Een normale leeuwenjacht duurt twee tot drie weken, bij Canned Hunting ben je binnen drie dagen weer weg mét je leeuw.

De mensen die gaan jagen hoeven niet goed te zijn hierin, zo gebeurd het dus vaak dat een dier meerdere keren wordt beschoten en langzaam en pijnlijk doodgaat.

Het fokken van wilde dieren (dus niet alleen leeuwen) is in Zuid-Afrika heel gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is geld en een vergunning. Er is geen sprake van basiskennis over fokken of dierverzorging. Leeuwen zijn heel makkelijk te fokken in gevangenschap. Dit zorgt ervoor dat ze veelal in te kleine hokken zitten en de jongen na drie tot tien dagen weg worden gehaald zodat de leeuwin meteen weer vruchtbaar is en weer drachtig kan worden. Dit zorgt ervoor dat de dieren fysiek helemaal uitgeput raken en niet de goede basisverzorging krijgen.

Naast het Canned Hunting, er is ook handel in de botten van de dieren voor Chinese geneeskunde overtuigingen. Dit zorgt ervoor dat het niet uitmaakt in wat voor toestand de leeuwen verkeren aangezien het alleen maar om hun botten gaat. Dit zorgt ervoor dat het welzijn van de leeuwen nog verder daalt.

Veel vrijwilligers werken op zogeheten knuffelfarms, met de welpjes die na drie tot tien dagen al weggehaald worden bij de moeder. Zij denken dat ze iets goeds doen en helpen aan het soortbehoud door middel van het helpen van deze wees leeuwen. Deze vrijwilligers moeten ook nog betalen voor hun werk daar, dus de fokkers verdienen er ook nog eens aan. Uiteindelijk zullen deze welpjes ook in gevangenschap worden opgejaagd.

Veel jagers zijn overtuigd van het feit dat zij de biodiversiteit juist helpen met Canned Hunting. Want het leeuwenaantal stijgt immers door het fokken van de leeuwen. En er zal ook minder gejaagd worden op de ‘echt’ wilde leeuwen. Er zijn ook jagers die zeggen dat Canned Hunting niet te vergelijken is met echt jagen, waar je drie weken kwijt bent en je niet zeker weet of je er eentje afschiet. Terwijl met Canned Hunting je na drie dagen klaar bent en je zeker weet dat je een leeuw hebt.

Er is veel onderzoek gedaan naar het uitzetten van in gevangenschap gehouden leeuwen. Hieruit blijkt dat deze dieren niet succesvol kunnen overleven in het wild. Dus het fokken van leeuwen in het wild zal er niet voor zorgen dat er meer wilde leeuwen komen.

WAAROM IS DIT LEGAAL?

Misschien zul je nu denken: waarom mag dit? Zelf dacht ik dat namelijk wel. Vroeger werd er een keer een aflevering van het tv-programma The Cook Report uitgezonden. Hierin was te zien dat een in Zuid-Afrika in gevangenschap gehouden leeuwin werd afgeschoten door een jager terwijl ze vlak voor haar jongen zat. Dit zorgde voor veel oproer, waardoor de Zuid-Afrikaanse overheid een verbod wou opleggen tegen Canned Hunting. Maar uiteindelijk heeft de overheid de rechtszaak tegen deze mensen verloren. Dit zorgde ervoor dat het legaal is geworden. De enige manier waarop de overheid er wat tegen kan doen is als de biodiversiteit in gevaar is, wat niet het geval is.

Kan er dan niks tegen gedaan worden denk ik dan bij mezelf? Zeker wel, maar het probleem is dat de groep die hiertegen protesteert niet groot genoeg is om een impact te maken. Er is gelukkig een organisatie die een petitie heeft opgestart tegen Canned Hunting. FOUR PAWS, ook wel VIER VOETERS, heeft een brief opgesteld om naar de overheid te sturen van Zuid-Afrika met de vraag of ze het illegaal willen maken. Het enige wat nog nodig is zijn genoeg handtekeningen. Dus waar wacht je nog op? Op https://help.four-paws.org/en/node/357kun je de petitie tekenen!